Siirry suoraan sisältöön

Ensisanat

Puolitoista vuotta sitten, kun lapseni oli vähän päälle 1-vuotias, hän sai lahjaksi kuvakirjan, josta nappia painamalla sai kuunneltua esineiden ja asioiden nimiä. Kirja oli todella mieluinen ja innosti taaperoa tapailemaan kuulemiaan sanoja perässä. Jokaisen kuvan kohdalla ei kuitenkaan ollut kuuntelumahdollisuutta ja lapsiparka paineli ärsyyntyneenä myös kuvia, joista ei kuulunut mitään.

Jossain vaiheessa mieleeni juolahti, että varmasti on olemassa sellainen sovellus, joka opettaa taaperoikäisille ensimmäisiä sanoja. Yllätyksekseni en kuitenkaan löytänyt tällaista sovellusta suomen kielellä.

Syyskuun 2021 alussa olimme juuri perustaneet ScholarBear Oy:n ja pähkäilimme, mitä alkaisimme ensimmäiseksi tekemään. Taaperoille suomen kielen sanoja opettava sovellus tuntui luonnolliselta valinnalta ensimmäiseksi kehittämiskohteeksi, koska tälle vaikutti olevan tarvetta.

Talven ja kevään aikana olemme suunnitelleet ja kehittäneet Ensisanat-sovelluksen, jossa on sanojen opettelun lisäksi harjoitteluosiot, joiden avulla taapero pääsee treenaamaan oppimiaan sanoja hauskojen harjoitusten avulla.

Sovelluksessa on 8 teemaa: lelut, ruuat, vaatteet, ruumiinosat, kotona, ulkona, kulkuneuvot ja eläimet. Kukin teema sisältää sanojen opetteluosiot ja harjoitusosiot. Harjoitteluosioiden mekaniikat ovat niin yksinkertaisia, että jo 1-vuotias pystyy ruutua painelemalla käyttämään sovellusta. Toki näin pienen lapsen ollessa kyseessä vanhempien tulee valvoa kännykän käyttöä. Harjoitusosioiden mekaniikat ovat kussakin teemassa hieman erilaiset, jotta lapsen mielenkiinto sovelluksen käyttöön säilyy.

Ensimmäisenä valmistui eläimet-teema ja pieni testipelaajani innostui kovasti harjoitteluosion lyhyistä animaatioista ja äänistä. Riemulla ei ollut rajoja kun kulkuneuvot-osio saatiin testiin; lapseni on jo alle 1-vuotiaasta osoittanut valtavaa kiinnostusta autoihin ja muihin pöriseviin kulkupeleihin. Tällä hetkellä hän on erityisen kiinnostunut vaatteet-osiosta. Harjoitteluosiossa vaatteet puetaan taaperon päälle ja kun kaikki vaatteet on saatu paikalleen, taapero nauraa iloisesti. Lapseni ei vaikuta lainkaan kyllästyvän tähän nauravaan naperoon ja nauraa aina itse mukana, kun saa harjoituksen tehtyä.

Ensisanat-sovellus on nyt ladattavissa Google Playsta ja App Storesta.

Get it on Google Play
Download on the App Store

Sovelluksen teemoista kolmea saa pelata ilmaiseksi. Loppujen viiden teeman avaaminen maksaa 3,99 euroa.

Maria Haapasalo, ScholarBear Oy