Siirry suoraan sisältöön

IdiXii-sovellus nuorten itsetuntemuksen tueksi

Tammikuussa aloitimme yhteistyön Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n Linkki-toiminnan kanssa. Linkki-toiminta tukee 10-18-vuotiaita nuoria sekä heidän vanhempiaan ja perheitään. Yksi tuen muodoista on ohjattu IdiXii-ryhmätoiminta, jossa nuoret saavat eväitä omien vahvuuksien tunnistamiseen sekä itsetuntemuksen ja itsetunnon kehittämiseen. ScholarBear on kehittämässä pelillistä sovellusta IdiXii-ryhmien apuvälineeksi. Sovellus suunnitellaan siten, että nuori voi käyttää sitä sekä itsekseen että ryhmätapaamisissa. 

Sovelluksen teemaksi valikoitui avaruus. Avaruuden äärettömyydessä nuori pelaaja saa rauhassa pohtia omia tuntojaan ja miettiä, mitä toivoo tulevaisuudelta. Pelin alussa nuorelle esitellään IdiXii-tähtikartasto, johon kuuluu yhdeksän tähteä. Tähtikartastoa seuraamalla nuori pääsee tekemään tehtäviä, jotka kannustavat omien vahvuuksien tunnistamiseen ja itsetuntemuksen vahvistamiseen. Tehtävien teemat ovat yhteneväiset IdiXii-ryhmien tapaamiskertojen teemojen kanssa. Näitä ovat muun muassa ihmissuhteet, omat juuret, some ja unelmat. 

Yhteistyö on lähtenyt käyntiin hienosti ja olemme tällä hetkellä jo viidennen minipelin kehittämisvaiheessa. Minipelien lisäksi sovelluksessa tulee olemaan rentoutusharjoituksia, sekä vahvuustähti, johon nuori voi kirjata ylös omia vahvuuksiaan aina kun siltä tuntuu. Pelin alussa nuori saa valita itselleen avaruusseikkailija-hahmon. Kunkin harjoituksen tekemisen jälkeen hahmolle saa valita palkinnon, kuten sisustuselementin avaruusalukseen tai hauskan matkakumppanin. Koska nuorena tunteet voivat heitellä päivästä toiseen paljonkin ja tulevaisuuden haaveet muuttua, IdiXii-sovellus suunnitellaan sellaiseksi, että tehtävien vastauksia voi muokata ja vaihtaa myös jälkikäteen. 

Loppukesällä peliä päästään testaamaan nuorten parissa. Lopullinen peli tulee olemaan valmis tämän vuoden lokakuussa.

Seuraavassa blogitekstissä kerromme lisää IdiXii-sovelluksen kehittämisestä ja ScholarBear-tiimiläisten Sallamarin, Ulriikan ja Marian työtehtävistä.

Maria Haapasalo, ScholarBear Oy